Bruk og behandling

Bruk og behandling

Krakelering og riper

Potteriets gjenstander er produsert i leire, og glasseres.
Krakelering (hårfine sprekker i glasuren) vil oppstå over tid – kan holde seg krakeleringsfritt fra noen år til flere tiår. Dette er naturlig for alle typer keramikk. Tiden det tar varierer med det keramiske materialet, tykkelsen på glasuren og hvor godt de to materialene passer sammen. Leirgods krakelerer noe snarere enn stengods og porselen. Temperatursvingninger kan være en fremskyndende faktor. Krakeleringen på lys keramikk framtrer tydligere når keramikken er våt. I noen tilfeller kan fett trenge inn i sprekkene å gi keramikken et mer antikt preg.

Oppvaskmaskin

Vårt leirgods kan vaskes i oppvaskmaskin. Viktigst er at keramikken ikke slår mot hverandre under vask. Dette gjelder både oppvaskmaskin eller vask for hånd.

Sammensatte produkter som fiskefatene og sausskålene, skåler og krus med keramikhank, bør vaskes forsiktig for hånd. Lakkerte stålhanker skal tåle opp til 200° C, og derfor også oppvaskmaskin. Men en må være obs på at dersom lakken er skadet kan hanken begynne å ruste etter vask. I dette tilfellet anbefales det at hanken taes av før vask.

Tørking og stabling i skap

Det er viktig at keramikken tørker ordentlig før det stables i skap. La da gjenstandene lufttørke før de stables.
Gjenstander med uglasert underside krever noe lengre tørketid. Det beste er å bruke tallerkenhylle slik man gjorde i gamledager.
Videre anbefaler vi at det legges servietter eller nupereller mellom fat o.l. for å unngå riper.

Til varm mat

Produktene er ovnfaste, men ikke ildfaste. Det vil si at du kan sette dem i stekeovnen. Det er da viktig at du setter bollen inn i ovnen mens den varmes opp. Setter du kaldt leirgods inn i en oppvarmet stekeovn, kan det sprekke.

Vi anbefaler også at du varmer opp serveringsfat og boller før den varme maten legges opp. Dette kan du gjøre ved å skylle den med lunket/varmt vann. Ikke hell kokende vann eller fett på kald keramikk.

Ikke 100% vanntett over tid

Så lenge glasuren er hel er produktene våre 100% tette.

Etter noen år kan keramikken krakkelere og potteskjulere eller vaser som skal holde vann over lang tid begynne å svette ved bruk. Vi anbefaler at du setter et fat under gjenstander som potteskjulere, vaser o.l. Leira brennes på omkring 1100 grader, som ikke er høy nok temperatur til at den sintrer helt (blir 100% vanntett). Glasuren beskytter mot lekkasje, men “svetting” kan forekomme når glasuren har krakkelert.

Brenne keramikken på nytt

I enkelte tilfeller kan krakkelering virke sjenerende. Da kan vi brenne keramikken på nytt. Glasuren smelter sammen og blir som ny. Men ved en slik brenning finnes det risiko for at større fat kan sprekke.