Potteriet på Røros

I 1992 ble det igangsatt et AMO-kurs på Røros, der målet var å etablere et pottemakerverksted. Idéen bak prosjektet var å gjenopplive den trønderske pottemakertradisjonen, og koble denne med de historiske og kulturelle omgivelsene, samt håndverkermiljøet som finnes på Røros. Prosjektet ble vellykket, og i 1993 ble bedriften etablert, og produksjonen startet i de gamle lokalene etter Brødrene Krogs Uldvarefabrik på Røros. Her finner du også i dag vårt verksted og butikkutsalg.

Allerede fra starten ble det inngått et samarbeid med Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim som har en stor samling av trønderkeramikk. Senere stilte også Rørosmuseet en rekke originaler til disposisjon, og Altamuseet stilte med “Altaskåla”. Vi reproduserer også gjenstander fra private samlinger fra Røros.

Det var i utgangspunktet ni produkter i sortimentet, alle museumskopier. Etter hvert har vi utvidet sortimentet med egendesignede gjenstander som passer godt sammen med museumskopiene.

Verksted og butikkutsalg

Potteriet Røros AS
Fargarveien 4
N-7374 Røros

T (+47) 72 41 17 10
M (+47) 98 69 06 79
post@potteriet-roros.no
org 979 447 590 mva

Våre åpningstider:

hverdager  10-16:30
lørdager.    11-15

*butikken kan være åpen før ordinær tid. Dette er avhengig av hvor lett dagens produksjon lar seg kombinere med butikkarbeidet.

Drikkeskål, fra Potteriet Røros. Foto: Tom Gustavsen
Drikkeskål. Foto: Tom Gustavsen
Fiskefat fra 1848, reproduksjon fra Potteriet Røros. Foto: Tom Gustavsen
Fiskefat fra 1848. Foto: Tom Gustavsen
Høy skål, Hammerkrok, fra Potteriet Røros. Foto: Tom Gustavsen
Høy skål, Hammerkrok. Foto: Tom Gustavsen
Kopp m/ skål, prikkete, reproduksjon fra Potteriet Røros. Foto: Tom Gustavsen
Kopp m/ skål. Foto: Tom Gustavsen

Verkstedutsalg og atelier på Røros

Vi holder til i gamle Brødrene Krogs Ullvarefabrikk i Fargarveien 4. I verkstedutsalget finner du 1. og 2.-sortering. I tillegg har vi utvidet butikken med tilbehør vi tror passer godt til keramikken både for egen bruk som for den som trenger gaveideer.

På bestilling inviteres grupper gjerne på et dykk i historia og på en liten vandring inn i verkstedet.

Gamle tradisjoner

Potteriet Røros viderefører de trønderske keramikktradisjonene gjennom en kolleksjon med reproduksjoner og serviser av eget design. Våre kolleksjoner har 1800-tallets trønderske pottemakertradisjon som ledestjerne. Vi ønsker å ta vare på og videreutvikle den rustikke leirgodstradisjonen med sin glødende fargeholdning, frodige ornamentikk og sitt rike formspråk. Nye design utvikles hele tiden – om det er gjennom ønsker fra kunder eller i Unikum-serien, fristedet til dekoratøren.

Vi er i dag blant de ytterst få pottemakerne i Norge som fortsatt benytter den tradisjonelle dekoreringsteknikken begitning, slik vi gjør. Dette gir produktene en taktil opplevelse i tillegg til at det ser fint ut. Alt lages for hånd på Røros. Slik kan vi garantere for at kunden alltid får tak i det serviset kunden samler på. Derfor kan vi trygt si at du får unike, norske, kunsthåndverksprodukter når du velger keramikk fra Potteriet Røros.