Ny forbedret kvalitet

Ny forbedret kvalitet

Rørosskåla laget i ny leire

Nytt marked åpner seg

Med overgang til ny leire får vi et produkt som forventes å tåle restaurantoppvaskmaskin. Vi legger oss nemlig på en temperatur hvor leira er ferdig sintret og dermed blir vanntett også uten glasur. Vi ser fram i mot å kunne produsere for flere nisjerestauranter enn vi allerede gjør i dag.

Litt om prosessen og arbeidet bak

Om leire og ulike kvaliteter
Historisk sett ble keramikk fra både Trønderlag og Egersund / Sandnes-området stort sett laget i norsk blåleire. Denne leira ble brunrød til mørk sjokoladebrun avhengig av temperatur ved brenning. Ulike leirer kategoriseres etter hvor høyt de kan brennes før leira smelter og gjenstanden kollapser. Vi skiller mellom leirgods, stengods og porselen. I leirgods oppnår ikke molekylene stor nok tetthet til at det blir vanntett. Glasuren må gjøre denne jobben alene. Ved stengods har godset sintret – er å regne som vanntett med andre ord.
I 2007 gikk vi bort fra norsk blåleire og over til en engelsk terracotta. Den kunne brennes høyere og kom tett opp til å være vanntett. Men ikke helt. Vi har hadd store utfordringer med varierende kvalitet. Og når vi først hadde løst problemene i produksjonen så endret leira seg litt igjen. Det vil si hvert år fikk vi egentlig en anen leire. Siden det er et naturprodukt er kvaliteten varierende fra leveranse til leveranse. Når vi jobber som vi gjør med tildels 4 ulike lag oppå hverandre (leira produktet er dreid i, et lag med grunnbegitning og et lag med farget begitning og en transparent glasur til slutt) da stiller det høye krav til samspill og kvalitet.
Nå har vi endelig funnet en leire som tilfredsstiller våre krav til kvalitet. Den nye leira er en konstruert leire dvs laget etter oppskrift. Fordelen med det er at vi får akkurat samme kvalitet ved neste leveranse. Og produsenten kan anbefale konsist hvilke begitninger og glasurer som passer til. Med dette kan vi konsentrere oss på det estetiske uten å måtte drive med forskning for å oppnå bedre samspill mellom de ulike lagene.
Og nå er vi midt oppi prosessen og det er glede og julestemning hver eneste dag.

Steg for steg

Steg 1
Grunnbegitning. Ny grunnbegitning er fargesatt og klar til bruk. Vi velger å dempe gultonen i sammenligning med tidligere.

Steg 2
Mintgrønn for Røros-serien. Første begitningen med farge ble mintgrønn med mål om å lage Rørosskåla i den nye leira. Testing med ulike grønnfarger er avsluttet. Og testing av ulike transparente glasurer er avsluttet. Fortsatt bruker vi litt kobberoksid i begitningen som det tradisjonelt ble gjort i Trønderkeramikk. Men nå blander vi også inn stains for å minske bruken av nettopp kobberoksid. Rørosskåla ble veldig fin i ny drakt og den rakk å bli ferdig til Rørosmuseets Håndverksdager i august 2023. Og nå er vi i ferd med å bygge opp utvalget iRøros-serien.

Steg 3

Gul begitning. Testing av ulike gultoner er også her avsluttet. Og vi er i ferd med å bygge opp utvalget i Hammerkrok- og Fjellblomst-serien igjen. De første produktene i denne serien forventes ferdige i løpet av noen dager.

Gultester

 

Steg 4
Blå begitning. Testing av ulike blåtoner er i gang. Dette vil åpne for produksjon av seriene Acanthus og Unikum.

Steg 5
Så snart siste terracottan er brukt opp vil også Mormor-serien bli laget i nye leira vår.